Could I get an advise regarding the following, please? One of our emplyees has increased his working hours from 14.4hours per week(2 days-Thurs, Fri) to 36hours(full time). This change happened on 13/01/2020. Usually all employees are paid on a montly basis(gross annual salary/12) however if an employee leaves or starts then the first/last salary will be based on the actual hours worked in that month.
I did a calculation for this particular employee based on the actual hours worked however I got a total of 136.8hours that seem to much considering he worked only 2 days per week for almost half a month.
Could I calculate it in the following way: 3 weeks worked full time so 36*3=108h. The hours left based on monthly contracted hours for full time employees: 156-108 = 48hours. But as the employee worked only 2 days out of 5, it would be 48hours*2/5 = 19.2h. Therefore total hours to be paid in January would be: 108 + 19.2 = 127.2
I will appreciate any advice, thanks.